Binnenkort
Begin maart 2024 gaf Minister Hugo de Jonge samen met wethouder Rik Niejenhuis het startsein voor de bouw van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde. Dat deden ze door symbolisch de deur van de eerste woning te openen. De bouw begint met het grondwerk voor de eerste 730 woningen, bijbehorende voorzieningen, straten en pleinen. 

Op zaterdag 21 en zondag 22 september starten we met de verkoop van de eerste woningen in De Suikerzijde: het nieuwe stoere, bruisende, gastvrije en toekomstgerichte stadsdeel van Groningen. De Suikerzijde wordt stedelijk, maar ook royaal en groen. En je woont overal dichtbij. Ben je geïnteresseerd en heb je zin om er te gaan wonen? Zet deze data dan alvast in je agenda! Vanaf 1 september vertellen we je op deze site, via onze digitale nieuwsbrief en onze socials alles over de locatie van ons verkoopevent, de toegangstijden en wat je er zoal kunt verwachten.

Grondwerk
Het grondwerk neemt zo’n 9 maanden in beslag. Omdat er in het gebied onvoldoende zand in de grond zit, moet er veel zand worden aangevoerd. Daarom zullen er de komende maanden dagelijks veel vrachtenwagens rijden. Vanaf komend najaar wordt gewerkt aan onder andere de riolering. Na het grondwerk kan in het voorjaar van 2025 de bouw van de eerste woningen en voorzieningen beginnen. De verwachting is dat een jaar later de eerste bewoners naar De Suikerzijde kunnen verhuizen. 
 
De Suikerzijde
De Suikerzijde wordt het nieuwe, toekomstgerichte stadsdeel van Groningen, op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Het ontwikkelgebied ligt vlakbij het centrum van de stad en wordt stedelijk en stoer, maar ook groen, royaal en uitnodigend. Je kunt er straks wonen, werken, naar school gaan en studeren. De Suikerzijde komt op het uitgestrekte terrein (160 ha) van de voormalige suikerfabriek. Een plek die bijna elke Groninger kent: gelegen aan de westkant van de stad, op zo’n 2 kilometer van de Grote Markt, hier fiets je binnen 15 minuten naar toe. In totaal komen er 5000 nieuwe woningen. Ook is er alle ruimte voor ontspanning, sporten, wandelen en fietsen. Aan de westkant van De Suikerzijde komt namelijk een groot nieuw park. Hier kunnen bewoners en bezoekers straks volop bewegen, ontdekken, spelen en elkaar ontmoeten. De Suikerzijde wordt een compleet en veelzijdig stadsdeel voor iedereen. Er komen in totaal zo’n 5000 woningen en verschillende commerciële- en maatschappelijke voorzieningen. 

Huidig gebruik van het terrein 
Tot 2030 is een deel van het voormalig fabrieksterrein in gebruik voor tijdelijke functies die een aanvulling bieden op het aanbod in de binnenstad van Groningen. Op het voorterrein werkten we aan tijdelijke initiatieven met creatieve bedrijven, duurzame ondernemingen, logies en evenementen.
Recentelijk is ook in onderzoek wat het zou betekenen als De Nieuwe Poort (het huidige cultuurcentrum De Oosterpoort, aangevuld met een nieuwe popzaal) op het voorterrein zou komen. Dit wordt momenteel in beeld gebracht.
Op een deel van het achterterrein is Terra MBO actief. Samen met onder andere nog vier onderwijsinstellingen en verschillende kunstenaars werkt Terra MBO aan projecten binnen vier programmalijnen: voedsel, biobased, energie en zorg & gezondheid.

Deelgebied Noord 
Het oude fabrieksterrein is zo groot dat niet overal tegelijk gebouwd kan worden. Omdat het deel ten noorden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden dichtbij de stad ligt en er veel vraag is naar stedelijk wonen, wordt aan de noordkant begonnen met de eerste woningen en bedrijven.
Aan de westkant van deelgebied Noord komt een groot park met een waterpartij. De straten en kades worden groen ingericht. Nieuwe bruggen en tunnels zorgen voor een optimale verbinding met de stad en Hoogkerk. Daarnaast zullen er in deelgebied Noord naar verwachting meteen al een aantal basisvoorzieningen komen, zoals een school, kinderopvang, een buurtsuper en bijvoorbeeld een gezellige plek om koffie te drinken.
Als het gaat om verkeer, dan gaan in dit plan voetganger, fietser en openbaar vervoer voor de auto. Er komt een fijnmazig wandel- en fietsnetwerk zodat mensen daar graag gebruik van maken. Ook komen er voor autoverkeer onder meer nieuwe verbindingswegen met het Hoendiep, de Energieweg en de Johan van Zwedenlaan. Hierdoor wordt verwacht dat het verkeer van en naar De Suikerzijde goed gespreid kan worden.

Groen
In De Suikerzijde is de kwaliteit van de openbare ruimte en het groen heel belangrijk. Aan de westkant van De Suikerzijde komt een groot nieuw park. Hier kunnen bewoners en bezoekers straks volop bewegen, ontdekken, spelen en elkaar ontmoeten. Dit nieuwe recreatiepark wordt een actief stadslandschap met drukke en rustige plekken voor mens en dier. Een prachtig waterrijk gebied met mooie groene oevers en houtwallen. Het groen in de wijk geeft ook ruimte voor klimaatmaatregelen, zoals de opvang van overtollig regenwater. Ten zuiden van de spoorlijn is al een nieuw natuurgebied van zo’n 12 hectare aangelegd als eerste natuurcompensatie- en rustgebied voor onder meer de water- en meervleermuis. Vele andere diersoorten hebben er ook al een plekje gevonden. Er zitten nog meer compensatiegebieden in de plannen: één bij Polder De Oude Held en meerdere gebieden voor weidevogels. De gemeente houdt goed bij welk groen er is, wat behouden kan blijven en wat toegevoegd kan worden. In deelgebied Noord verdwijnt er bijvoorbeeld houtopstand, maar er komen ook ruim 1.300 bomen bij!

Bron: Gemeente Groningen en website suikerzijde.nl

Contact

WhatsApp


Bekijk de projectwebsite

Project tijdlijn

  1. Conceptfase locatie ontwikkeling
  2. Indeling bekend
  3. Type woningen concept
  4. In verkoop & In verhuur
  5. Uitverkocht & Verhuurd

Locatie