Het gebied ten zuiden van station Groningen is lange tijd een ruimtelijk geïsoleerd gebied geweest. De huidige leegte biedt ruimte voor ontwikkeling op een unieke locatie in de stad. De gemeente is bezig met de herontwikkeling van het terrein ten zuiden van het station en ten noorden van de Parkweg. Er komt een nieuwe zuidelijke ingang van het station, als belangrijke interwijkverbinding met de Rivierenbuurt. En er wordt een nieuwe wijk ontwikkeld onder de naam Spoorkwartier.
Spoorkwartier
Een van de belangrijkste zaken voor onze buurt is de geplande nieuwe zuidelijke stationsingang, waaromheen een nieuwe buurt zal verrijzen; het Spoorkwartier. Het Spoorkwartier moet een hoogstedelijke buurt met onder andere hoogbouw worden. De gemeente heeft zichzelf als ambitie gesteld om van het Spoorkwartier een zeer groene buurt te maken.
De belangrijkste trekpleister van de buurt moet het geplande cultuurcentrum De Nieuwe Poort worden, die de Oosterpoort op termijn moet gaan vervangen. Onder het cultuurcentrum komt een parkeergarage. Verder zal de buurt autoluw worden. Ook het busstation zal naar het Spoorkwartier verhuizen.
Zuidplein
Het nieuwe Zuidplein gaat het levendige hart van het Spoorkwartier vormen. Het plein zal de zuidentree van het Hoofdstation verbinden aan de Parkweg en de Rivierenbuurt.
In 2021 is een gebiedsvisie gepresenteerd met een uitwerking voor de invulling van het gebied. Het Spoorkwartier wordt een gemengd gebied, waar mensen werken, wonen en recreëren, met ruimte voor groen, duurzaam en autoluw. Het muziekcentrum De Nieuwe Poort krijgt hier mogelijk ook een plek.
Infrastructurere projecten
Deze operatie gaat gepaard met een groot aantal infrastructurele projecten waaronder een nieuwe voetgangers- en fietstunnel en een bustunnel onder het spoor door. Het Emmaviaduct krijgt een insnijding om verkeer vanaf de westzijde naar het gebied te leiden. Aan zuidzijde worden 18 woningen gesloopt langs de Parkweg om de ingang aan zuidzijde te vergroten. De gemeente wil de buurt op diverse manieren goed aansluiten op de Rivierenbuurt, zodat ook binnen de buurt veranderingen te verwachten zijn, waaronder een nieuwe inrichting van de Parkweg en een nieuw parkje ter plaatse van de huidige te verdwijnen luchtbrug. Aan oostzijde van de Zaanstraat zal een informatiecentrum komen. Het terrein eromheen zal een tijdelijk evenemententerrein worden.
Spoorcafés
De gemeente Groningen werkt samen met OKRA landschapsarchitecten aan het ontwerp van de openbare ruimte voor de gebiedsontwikkeling Spoorkwartier, het gebied tussen (globaal) de Parkweg en het spoor en tussen de Achterweg en het Emmaviaduct. Er staat veel te gebeuren in de herontwikkeling van het Stationsgebied. Om mensen die wonen, werken, reizen of op een andere manier gebruikmaken van dit gebied te betrekken bij de plannen, zijn 'spoorcafés' in het leven geroepen. Het spoorcafé van 15 mei 2024 stond in het teken van informeren en ophalen wat aanwezigen belangrijk vinden bij het verder uitwerken van de plannen voor de openbare ruimte Spoorkwartier (het ‘Zuidplein’).
Bron: gemeente Groningen en website Rivierenbuurt