Financiering

Het fijne van ons kantoor is dat we heel veel diensten rondom goed wonen onder één dak hebben. Ons teams Hypotheken en Nieuwbouw werken samen waar nodig. Dat helpt u bij  het maken van keuzes en het krijgen van inzicht in uw mogelijkheden voor de aankoop van een nieuwbouwhuis. 

Hoe vraagt u een nieuwbouwhypotheek aan?

 • Plan een vrijblijvende afspraak met Klaas of Miriam.
 • Wij stemmen vooraf met u af welke documenten benodigd zijn voor de aanvraag van een hypotheekofferte.
 • Een van onze hypotheekadviseurs kijkt naar de optie die het beste aansluit bij uw wensen.
 • Ons team hypotheekadvies houdt u vervolgens op de hoogte over de voortgang van uw aanvraag.
 • Na het ondertekenen van het renteaanbod en de voorgestelde hypotheeksom, ontvangt u een bindende offerte. Samen met onze hypotheekadviseur neemt u de offerte door voordat u het tekent. Daarna is uw nieuwbouwhypotheek een feit!
Klaas Schippers

Klaas Schippers

Hypotheekadviseur

Miriam Bats

Miriam Bats

Hypotheekadviseur

Als de officiële documenten klaarstaan, worden deze doorgestuurd naar de notaris. Die maakt de hypotheekakte op. Daarmee worden de afspraken met de bank over de hypotheek helemaal rond gemaakt. In de leveringsakte staan ook alle afspraken uit de koop-/aannemingsovereenkomst. Zodra de leveringsakte en de hypotheekakte is getekend, is de koop helemaal rond. U bent vanaf dat moment eigenaar van de kavel waarop de aannemer uw nieuwbouwhuis bouwt!

Het fijne van bovenstaande is: wij nemen u veel zaken uit handen en helpen u ervoor te zorgen dat u tijdig aan alle voorwaarden voldoet. Dat is hoe wij werken en laten u dat graag ervaren!

Plan een Hypotheekgesprek

Belangrijke begrippen

De financiering

Geld lenen kost altijd geld. De kosten voor de financiering van een nieuwbouwhypotheek steken echter iets anders in elkaar dan bij een hypotheek voor een bestaand huis. Bij een nieuwbouwhypotheek moet u met een aantal specifieke kosten rekening houden.

Een nieuwbouwhuis heeft meestal een vaste prijs. Overbieden is dus niet aan de orde. Als u weet hoeveel u maximaal kunt lenen en hoeveel u wilt uitgeven aan een nieuwbouwwoning, dan weet u dus ook gelijk welk huis wel en niet binnen uw budget valt. Bij het aankopen van een nieuwbouwwoning moet u rekening houden dat bij de vrij op naamprijs extra kosten komen. Denk hierbij aan o.a. de keuken, wandafwerking, eventueel een tuin en dergelijke. Ook moet u er rekening mee houden dat u een periode waarschijnlijk dubbele lasten heeft tijdens de bouw van uw woning. Het bouwen van een nieuwbouwhuis duurt ca. 9 tot 12 maanden. De bouw van een appartement vergt vaak nog meer tijd. In deze periode heeft u ook de gebruikelijke lasten van uw huidige woning.  

Vrij op naam

Het kopen van een nieuwbouwhuis is vrij op naam. Dit scheelt in de kosten, want dit betekent dat u geen overdrachtsbelasting, geen makelaarskosten en geen notariskosten voor de leveringsakte betaalt. Wel betaalt u kosten voor bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek em voor de hypotheekakte bij de notaris. Dat zijn de hypotheekadvies- en bemiddelingskosten en notaris- en kadasterkosten voor uw hypotheekakte.

Bouwdepot

Het bouwdepot is een aparte rekening waarop het geld van uw hypotheek terecht komt. Uit dit bouwdepot worden de facturen van de aannemer, die uw huis bouwt, betaald. Over het bedrag (dat nog over is) in het bouwdepot ontvangt u rente. Tegelijkertijd betaalt u de afgesproken rente over het gehele geleende bedrag aan de geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers is deze rente gelijk aan elkaar, waardoor u per saldo alleen rente betaalt over het geld dat u daadwerkelijk gebruikt.

Renteverlies

Bij een nieuwbouwhuis betaalt u rente terwijl u nog helemaal niet in het huis woont. Dit heet ‘renteverlies’. Er zijn twee vormen van renteverlies. Renteverlies tijdens de bouw en renteverlies voor de bouw.

U krijgt met renteverlies tijdens de bouw te maken als  grond aan u is geleverd, terwijl de aannemer nog niet is begonnen met het bouwen van uw huis. De hypotheek loopt dan al wel en daar betaalt u rente over. Dit renteverlies kunt u meefinancieren in de hypotheek, de lening wordt daarmee hoger. Dit is helaas niet fiscaal aftrekbaar van de belasting. Het is daarom veelal slimmer om het renteverlies maandelijks uit eigen zak te betalen.

Als de aannemer al is gestart met bouwen voordat u de koop-/aanneemovereenkomst heeft getekend, dan krijgt u te maken met renteverlies voor de bouw. Dit wordt bouwrente genoemd. De aannemer maakt namelijk al kosten voordat u formeel heeft getekend. Over die gemaakte kosten rekent de aannemer rente. Deze rente is vaak hoger dan de rente van uw hypotheek. Het huis dat u koopt wordt op deze manier duurder, want die rente wordt opgeteld bij de vrij op naam prijs.

Naast de lening die u afsluit om uw nieuwbouwhuis te kunnen kopen, heeft u bij het afsluiten van een hypotheek meestal eigen geld nodig. Sinds 2018 kunt u namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen.

Een voordeel bij een nieuwbouwwoning is dat de kosten voor het meerwerk meetellen voor het bepalen van de woningwaarde. Als voorbeeld de keuken: als u aangeeft dat u verwacht € 15.000 uit te geven aan een keuken, dan wordt de waarde van de nieuwbouwwoning met die € 15.000 vermeerderd. Meestal is dit gemaximeerd op 20% van de koop-/aannemingssom en in uitzonderingen is er meer ruimte. Dit is afhankelijk van de regels van de geldverstrekker. De kosten voor uw hypotheekadvies- en bemiddeling én de notariskosten dient u meestal uit eigen middelen te betalen.

Dubbele lasten

De bouw van een huis duurt al snel circa 9 tot 12 maanden totdat het nieuwe huis wordt opgeleverd en u er kunt gaan wonen heeft u uiteraard ook een dak boven uw hoofd nodig. Door die situatie heeft u tijdelijk extra woonlasten. Of deze extra/dubbele woonlasten invloed hebben op uw hypotheek hangt af van uw financiële mogelijkheden. De kosten kunnen soms hoog oplopen en een geldverstrekker wil dan graag weten of u dit kan betalen met eigen middelen. Heeft u dit geld niet, dan kijkt de bankt of de twee hypotheken passen binnen wat u maximaal kunt lenen op basis van uw (verzamel)inkomen, of dat het bedrag aan dubbele lasten kan worden meegeleend.

Check met onze rekentool (op deze pagina) hoeveel u maximaal kunt lenen.

Wat kan ik lenen?

Gebruik onderstaande calculator om uit te rekenen hoeveel u maximaal kunt lenen.

Hypotheekadvies Online

€ 2.195

 • Online advies van een ervaren hypotheekadviseur
 • Kies jouw eigen kanaal (Face Time, Skype etc.)
 • In jouw eigen online omgeving jouw gegevens uploaden

Hypotheekadvies Standaard

€ 2.395

 • Persoonlijk en online advies van een ervaren hypotheekadviseur
 • 2 face-to-face adviesgesprekken
 • In jouw eigen online omgeving jouw gegevens uploaden

Hypotheekadvies Premium

€ 2.595

 • Persoonlijk en online advies van een ervaren hypotheekadviseur
 • Onbeperkt aantal face-to-face adviesgesprekken
 • In jouw eigen online omgeving jouw gegevens uploaden of gewoon op papier