Financiering

Het fijne van ons kantoor is dat we heel veel diensten rondom goed wonen onder één dak hebben. Onze teams Hypotheken en Nieuwbouw werken samen waar nodig. Dat helpt jou bij het maken van keuzes en het krijgen van inzicht in je mogelijkheden voor de aankoop van een nieuwbouwhuis. 

Hoe vraag je een nieuwbouwhypotheek aan?

 • Plan een vrijblijvende afspraak met Klaas.
 • Wij stemmen vooraf met je af welke documenten benodigd zijn voor de aanvraag van een hypotheekofferte.
 • Onze hypotheekadviseur kijkt naar de optie die het beste aansluit bij jouw wensen en persoonlijke situatie.
 • Ons team hypotheekadvies houd je vervolgens op de hoogte over de voortgang van de hypotheekaanvraag.
 • Na het ondertekenen van het renteaanbod en de voorgestelde hypotheeksom, ontvang je een bindende offerte. Samen met onze hypotheekadviseur neem je de offerte door voordat je het tekent. Daarna is jouw nieuwbouwhypotheek een feit!
Klaas Schippers

Klaas Schippers, Hypotheekadviseur

Als de officiële documenten klaarstaan, worden deze doorgestuurd naar de notaris. Die maakt de hypotheekakte op. Daarmee worden de afspraken met de bank over de hypotheek helemaal rond gemaakt. In de leveringsakte staan ook alle afspraken uit de koop-/aannemingsovereenkomst. Zodra de leveringsakte en de hypotheekakte is getekend, is de koop definitief. Je bent vanaf dat moment eigenaar van de kavel waarop de aannemer jouw nieuwbouwhuis bouwt!

Het fijne van bovenstaande is: wij nemen je veel zaken uit handen en helpen je ervoor te zorgen dat je tijdig aan alle voorwaarden voldoet. Dat is hoe wij werken en laten je dat graag ervaren!

Plan een hypotheekgesprek

Belangrijke begrippen

De financiering
Geld lenen kost altijd geld. De kosten voor de financiering van een nieuwbouwhypotheek steken echter iets anders in elkaar dan bij een hypotheek voor een bestaand huis. Bij een nieuwbouwhypotheek moet je met een aantal specifieke kosten rekening houden.

Een nieuwbouwhuis heeft meestal een vaste prijs. Overbieden is dus niet aan de orde. Als je weet hoeveel je maximaal kunt lenen en hoeveel je wilt uitgeven aan een nieuwbouwwoning, dan weet je dus ook gelijk welk huis wel en niet binnen je budget valt. Bij het aankopen van een nieuwbouwwoning moet je rekening houden dat bij de vrij-op-naamprijs van het huis extra kosten komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de keuken, wandafwerking, eventueel een tuin en dergelijke. Ook moet je er rekening mee houden dat je gedurende een bepaalde periode waarschijnlijk dubbele woonlasten hebt, tijdens de bouw van de nieuwe woning. Het bouwen van een nieuwbouwhuis duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden. De bouw van een appartement vergt vaak nog meer tijd. In deze periode heb je ook de gebruikelijke lasten van de woning waar je op dat moment woont.  

Vrij op naam
Het kopen van een nieuwbouwhuis is vrij- op-naam. Dit scheelt in de kosten, want dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, geen makelaarskosten en geen notariskosten voor de leveringsakte betaalt. Wel betaal je kosten voor bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek en voor de hypotheekakte bij de notaris. Dat zijn de hypotheekadvies- en bemiddelingskosten en notaris- en kadasterkosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot
Het bouwdepot is een aparte rekening waarop het geld van je hypotheek terecht komt. Uit dit bouwdepot worden de facturen van de aannemer, die jouw huis bouwt, betaald. Over het bedrag dat in het bouwdepot zit, ontvang je rente. Tegelijkertijd betaal je de afgesproken rente over het gehele geleende bedrag aan de geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers is deze rente gelijk aan elkaar, waardoor je per saldo alleen rente betaalt over het geld dat je daadwerkelijk gebruikt heb voor de aanschaf en de bouw van je nieuwe huis.

Renteverlies
Bij een nieuwbouwhuis betaal je dus rente terwijl je nog helemaal niet in het huis woont. Dit heet ‘renteverlies’. Er zijn twee vormen van renteverlies. Renteverlies tijdens de bouw en renteverlies vóór de bouw.

Je krijgt met renteverlies 'tijdens de bouw' te maken als de grond is geleverd, terwijl de aannemer nog niet is begonnen met het bouwen van je huis. De hypotheek loopt dan al wel over het geld dat je hebt geleend om de bouwgrond te betalen. Dus betaal je over dat geldbedrag rente. Dit renteverlies kun je meefinancieren in de hypotheek; de lening wordt daarmee hoger. Deze oplossing is echter helaas niet fiscaal aftrekbaar van de belasting. Het is daarom veelal slimmer om - indien mogelijk - het renteverlies maandelijks uit eigen zak te betalen.

Als de aannemer al is gestart met bouwen voordat je de koop-/aanneemovereenkomst hebt getekend, dan krijg je te maken met renteverlies vóór de bouw. Dit wordt 'bouwrente' genoemd. De aannemer maakt namelijk al kosten voordat je formeel heeft getekend. Over die gemaakte kosten rekent de aannemer rente. Deze rente is vaak hoger dan de rente van je hypotheek. Het huis dat je koopt wordt op deze manier duurder, want die rente wordt opgeteld bij de vrij-op-naam prijs.

Naast de lening die je afsluit om je nieuwbouwhuis te kunnen kopen, heb je bij het afsluiten van een hypotheek meestal eigen geld nodig. Sinds 2018 kun je namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen.

Een voordeel bij een nieuwbouwwoning is dat de kosten voor het meerwerk meetellen voor het bepalen van de woningwaarde. Als voorbeeld de keuken: als je aangeeft dat je verwacht € 15.000 uit te geven aan een keuken, dan wordt de waarde van de nieuwbouwwoning met die € 15.000 vermeerderd. Meestal is dit gemaximeerd op 20% van de koop-/aannemingssom en bij uitzondering is er meer ruimte. Dit is afhankelijk van de regels van de geldverstrekker. De kosten voor het hypotheekadvies- en de bemiddeling én de notariskosten dien je meestal uit eigen middelen te betalen.

Dubbele lasten
De bouw van een huis duurt al snel circa 9 tot 12 maanden. Dan pas kun je er gaan wonen en tot die tijd heb je uiteraard ook een dak boven je hoofd nodig. Door die situatie hebt je veelal tijdelijk extra woonlasten. Of deze extra/dubbele woonlasten invloed hebben op je hypotheek, hangt af van jouw financiële mogelijkheden. De kosten kunnen soms hoog oplopen en een geldverstrekker wil dan graag weten of je dit kan betalen met eigen middelen. Heb je dit geld niet, dan kijkt de bank of de twee hypotheken passen binnen wat je maximaal kunt lenen op basis van het (verzamel)inkomen, of dat het bedrag aan dubbele lasten kan worden meegeleend.

Vul je persoonlijke gegevens in in onze rekentool (op deze pagina) en krijg direct een indicatie van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Uiteraard is dit een richtbedrag. Voor meer duidelijkheid en zekerheid plannen we graag een vrijblijvend adviesgesprek met je in.

Wat kan ik lenen?

Gebruik onderstaande calculator om een indicatie te krijgen van hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hypotheekadvies Online

€ 2.195

 • Online advies van een ervaren hypotheekadviseur
 • Kies jouw eigen kanaal (Face Time, Skype etc.)
 • In jouw eigen online omgeving jouw gegevens uploaden

Hypotheekadvies Standaard

€ 2.395

 • Persoonlijk en online advies van een ervaren hypotheekadviseur
 • 2 face-to-face adviesgesprekken
 • In jouw eigen online omgeving jouw gegevens uploaden

Hypotheekadvies Premium

€ 2.595

 • Persoonlijk en online advies van een ervaren hypotheekadviseur
 • Onbeperkt aantal face-to-face adviesgesprekken
 • In jouw eigen online omgeving jouw gegevens uploaden of gewoon op papier