Nieuwbouw stappenplan

Droom je ervan zelf te bepalen hoe jouw nieuwe huis eruit komt te zien? Een huis waar je nauw bij betrokken bent tijdens de bouw en waaraan je eventueel nog persoonlijke woonwensen kunt toevoegen?

Ga dan voor nieuwbouw! Of je nu gaat voor een zelfbouwkavel of voor een woning uit een nieuwbouwproject: belangrijk is altijd om goed inzicht te hebben in welke beslissingen op welk moment genomen moeten worden. Onderstaand stappenplan helpt daarbij. Vanaf de aankoop van de kavel tot aan de sleuteloverdracht van je eigen nieuwbouwwoning.

Een nieuwbouw huis kopen betekent dat je op basis van een tekening of artist impression beslissingen moet nemen. Dat is in alle gevallen lastiger dan het kopen van een bestaand huis waarin je kunt rondlopen en kunt zien en voelen hoe het huis is. Daarom vinden wij het belangrijk dat je tijdens een nieuwbouwadviesgesprek met ons toegang krijgt tot juiste en complete informatie. Wij helpen je keuzes te maken door onze jarenlange kennis en ervaring met nieuwbouw met je te delen. Een nieuwbouwgesprek is snel gemaakt en je wordt er altijd wijzer van!

Plan een vrijblijvend nieuwbouwgesprek

Je krijgt bij de aankoop van een nieuw te bouwen huis te maken met verschillende partijen. De ontwikkelaar, de aannemer, diverse leveranciers, de hypotheekverstrekker en met ons: het nieuwbouwteam van Pandomo Makelaars. Wij helpen je heel graag verder gedurende het gehele proces, van oriëntatie naar ondertekening en verder. Graag tot ziens!

1. Budget bepalen

Allereerst is het van belang om inzicht te hebben in je financiële situatie. Wat kun je lenen en wat is eventueel de te verwachten verkoopopbrengst van jouw eigen woning? Ook dien je voldoende rekening te houden met aanvullende kosten die gebruikelijk zijn bij de aankoop van nieuwbouw. Denk hierbij aan de aanschaf van een keuken, eventuele meerwerkkosten en (tijdelijke) dubbele woonlasten.

2. Oriëntatie

Samen gaan we na of de door jou gekozen woning en de bouwlocatie voldoen aan je wensen. Indien nodig kijken wij voor je of er ook alternatieve projecten zijn die net zo goed of mogelijk nog beter bij jouw woonwensen aansluiten.

3. Inschrijven en toewijzing

Om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwhuis is het belangrijk om je belangstelling tijdig kenbaar te maken. Zodra de verkoop start, kun je jouw voorkeuren gedurende de inschrijfperiode aan ons doorgeven. Per project kan de verkoopprocedure echter verschillen. Vraag daarom altijd naar de specifieke voorwaarden en richtlijnen van het project van jouw keuze.

4. Optiegesprek

Na sluiting van de inschrijfperiode vindt de toewijzing c.q. loting plaats en informeren wij jou over de uitslag. Indien je een woning toegewezen hebt gekregen nemen we de verschillende mogelijkheden en vervolgstappen met je door tijdens een persoonlijk gesprek. Na dit gesprek gaat de officiële optietermijn in en wordt de woning circa 10 dagen vrijblijvend voor je gereserveerd. In deze periode kun je uiteraard met al je vragen bij ons terecht.

5. Optie verzilveren

Als wat jou betreft de seinen op groen staan en al je vragen naar tevredenheid zijn beantwoord, dan is het tijd om je optie te verzilveren. Wij stellen voor jou de koop- en aannemingsovereenkomst op en nemen deze, voor de ondertekening, uitgebreid met je door.

6. Hypotheek afsluiten

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst is het tijd om samen met jouw financieel adviseur een hypotheek aan te vragen. Let er op dat je rekening houdt met de geldigheidsduur van een hypotheekofferte. Onze adviseurs helpen je hier graag bij.

7. Meer- en minderwerk

De kopersbegeleider van de aannemer neemt contact met u op voor het maken van een afspraak om het meer- en minderwerk af te stemmen. Denk hierbij aan uitbreidingsmogelijkheden van de woning, maar bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van stopcontacten.

8. Levering en start bouw

Zodra aan alle (opschortende) voorwaarden is voldaan, word je door de notaris uitgenodigd om de grond in eigendom te nemen. Vanaf dit moment gaan je financiële verplichtingen lopen. De bouw van jouw nieuwe woning gaat beginnen!

9. Oplevering

De aannemer houdt je op de hoogte van het verloop van de bouw van jouw woning. Hij organiseert kijkdagen zodat je de vordering op de bouw zelf kunt volgen. Na voltooiing van de bouw levert de aannemer je nieuwe huis op en overhandigt de sleutels. Jouw nieuw gebouwde huis is klaar voor verdere afwerking. Van harte gefeliciteerd!

10. Verhuizen en genieten

Nu is de tijd aangebroken om je huis verder in te richten met bijvoorbeeld de keuken, de wand- en vloerafwerking en de raamdecoratie. Vergeet hierbij ook niet de nieuwe tuin of balkon. Rest ons jou (en je huisgenoten) heel veel woongenot toe te wensen!