Nieuwbouw stappenplan

Droomt u ervan zelf te bepalen hoe uw nieuwe huis eruit komt te zien? Een huis waar u nauw bij betrokken bent tijdens de bouw en waaraan u eventueel nog persoonlijke woonwensen kunt toevoegen?

Ga dan voor nieuwbouw! Of u nu gaat voor een zelfbouwkavel of voor een woning uit een nieuwbouwproject: belangrijk is altijd om goed inzicht te hebben in welke beslissingen op welk moment genomen moeten worden. Onderstaand stappenplan helpt u daarbij. Vanaf de aankoop van de kavel tot aan de sleuteloverdracht van uw eigen nieuwbouwwoning.

Een nieuwbouw huis kopen betekent dat u op basis van een tekening of artist impression beslissingen moet nemen. Dat is in alle gevallen lastiger dan het kopen van een bestaand huis waarin u kunt rondlopen en kunt zien en voelen hoe het huis is. Daarom vinden wij het belangrijk dat u tijdens een nieuwbouwadviesgesprek met ons toegang krijgt tot juiste en complete informatie. Wij helpen u keuzes te maken door onze jarenlange kennis en ervaring met nieuwbouw met u te delen. Een nieuwbouwgesprek is snel gemaakt en u wordt er altijd wijzer van!

Plan een vrijblijvend nieuwbouwgesprek

U krijgt bij de aankoop van een nieuw te bouwen huis te maken met verschillende partijen. De ontwikkelaar, de aannemer, diverse leveranciers, de hypotheekverstrekker en met ons: het nieuwbouwteam van Pandomo Makelaars. Wij helpen u heel graag verder gedurende het gehele proces, van oriëntatie naar ondertekening en verder. Graag tot ziens!

1. Budget bepalen

Allereerst is het van belang om inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Wat kunt u lenen en wat is eventueel de te verwachten verkoopopbrengst van uw eigen woning? Ook dient u voldoende rekening te houden met aanvullende kosten die gebruikelijk zijn bij de aankoop van nieuwbouw. Denk hierbij aan de aanschaf van een keuken, eventuele meerwerkkosten en (tijdelijke) dubbele woonlasten.

2. Oriëntatie

Samen met u gaan we na of de door u gekozen woning en de bouwlocatie voldoen aan uw wensen. Indien nodig kijken wij voor u of er ook alternatieve projecten zijn die net zo goed of mogelijk nog beter bij uw woonwensen aansluiten.

3. Inschrijven en toewijzing

Om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwhuis is het belangrijk om uw belangstelling tijdig kenbaar te maken. Zodra de verkoop start, kunt u uw voorkeuren gedurende de inschrijfperiode aan ons doorgeven. Per project kan de verkoopprocedure echter verschillen. Vraag daarom altijd naar de specifieke voorwaarden en richtlijnen.

4. Optiegesprek

Na sluiting van de inschrijfperiode vindt de toewijzing c.q. loting plaats en informeren wij u over de uitslag. Indien u een woning toegewezen heeft gekregen nemen we de verschillende mogelijkheden met u door tijdens een persoonlijk gesprek. Na dit gesprek gaat de officiële optietermijn in wordt de woning circa 10 dagen vrijblijvend voor u gereserveerd. In deze periode kunt u uiteraard met al uw vragen bij ons terecht.

5. Optie verzilveren

Als wat u betreft de seinen op groen staan en al uw vragen zijn beantwoord, dan is het tijd om uw optie te verzilveren. Wij stellen voor u de koop- en aannemingsovereenkomst op en nemen deze, voor de ondertekening, uitgebreid met u door.

6. Hypotheek afsluiten

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst is het tijd om samen met uw financieel adviseur uw hypotheek aan te vragen. Let er op dat u rekening houdt met de geldigheidsduur van een hypotheekofferte. Onze adviseurs helpen u hier graag bij.

7. Meer- en minderwerk

De kopersbegeleider van de aannemer neemt contact met u op voor het maken van een afspraak om het meer- en minderwerk af te stemmen. Denk hierbij aan uitbreidingsmogelijkheden van de woning, maar bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van stopcontacten.

8. Levering en start bouw

Zodra aan alle (opschortende) voorwaarden is voldaan, wordt u door de notaris uitgenodigd om de grond in eigendom te nemen. Vanaf dit moment gaan uw financiële verplichtingen lopen. De bouw van uw nieuwe woning gaat beginnen!

9. Oplevering

De aannemer houdt u op de hoogte van het verloop van de bouw van uw woning. Hij organiseert kijkdagen zodat u de vordering op de bouw zelf kunt volgen. Na voltooiing van de bouw levert de aannemer uw nieuwe huis op en overhandigt de sleutels. Uw nieuw gebouwde huis is klaar voor verdere afwerking, gefeliciteerd!

10. Verhuizen en genieten

Nu is de tijd voor u aangebroken om uw huis verder in te richten met bijvoorbeeld de keuken, de wand- en vloerafwerking en de raamdecoratie. Vergeet hierbij ook niet uw nieuwe tuin of balkon. Rest ons u heel veel woongenot toe te wensen!